Loading...

Úvod do fittingu: Potřebujete ho?

  • Vše
  •  / 18.11.2021

Jak by měl fitting holí probíhat? Je vlastně vhodný pro začátečníka nebo někoho, kdo hraje jen několikrát do roka? Začátkem fittingu je rozhovor mezi klientem a fitterem o detailech jeho hry a osobnosti. Získání co nejvíce detailů přinese maximální přesnost a správné nastavení holí. Základem jsou informace o vaší hře a plánech, vaše trénování a herní dovednosti. Postřeh a doporučení od trenéra může být velice důležité. Další nezbytnou součástí fittingu je analýza vašich stávajících holí. Fitter se musí seznámit s jejich technickými parametry. Důležité je, zda máte již hole nějak upravené, či jestli je správná délka, váha, velikost gripu, flexe shaftu. Ke kvalitnímu fittingu patří launch monitor. Tento přístroj umí vyhodnotit technické provedení švihu a fitterovi dá zpětnou vazbu v grafech, číslech a obrázcích. Hráč by měl zahrát několik ran svou holí. Obvykle jde o krátké a střední železo pro získání dat. Fitter vyhodnotí vaše rány a navrhne řešení, které by mohlo pomoci s výběrem nového vybavení. Poznámka: fitting není vždy spojen s nákupem vybavení. Fitting je důležitý pro rozvoj hráče. Není nutností jít na fitting a ihned kupovat nové hole. Fitting před nákupem nového vybavení ale doporučí každý trenér či fitter. Usnadní to vaši hru a někomu také ušetří spousty financí. Po získání všech potřebných dat fitter nabídne kombinace holí, které vyhovují váhou, délkou, velikostí gripu, typem hlavy hole či designem. Pro porovnání ran a získání přesných informací klient zahraje několik ran a výsledek se poměří s předchozími holemi. Došlo k výrazné progresi, či je změna minimální? Jako zlepšení nemusí být brán 300 metrů dlouhý drive. Přesnost rány a pocit znamenají mnohdy více. Nakonec fitter doporučí nejvhodnější kombinace holí. Pro případné objednání nových holí lze využít zákaznická centra golfových společností, nebo lze u vybraných fitterů postavit hole na míru v dílně. Ta by měla splňovat parametry, jaká nabízejí zákaznická centra golfových značek.

Jaké parametry holí sledovat, a proč jsou důležité

Základem je grip. Prostřednictvím gripu hůl držíme a máme zpětnou vazbu po kontaktu s míčem. Dokážeme vycítit, zda byla rána správně či špatně zahraná. Grip se dá měřit velikostí od juniorských až po XXL (Jumbo). Vinou nesprávné velikosti gripu můžete hrát nepřesné rány. Pokud má hráč malý grip a velké ruce, dochází k takzvanému slabému držení a výraznému přetáčení hole. Trajektorie letu míče může být zleva doprava (fade / slice). Při opačném problému s velikostí rukou a gripu nastává silné držení, trajektorie letu míče je zprava doleva (draw / hook). Tady ovšem záleží na typu švihové roviny, která ovlivní velikost odchylky míče mimo ideální rovinu. Dalším velice důležitým parametrem je materiál gripu a jeho vlastnosti. Jsou gripy měkké, které se lepší, či naopak tvrdé a hrubé na povrchu. Tyto parametry ovlivňují pocit ze hry a také to, za jakých povětrnostních podmínek se vám chce hrát. Váha gripu následně ovlivňuje celkové vyvážení hole. Dnešní technologie umožňuje výrobcům nabídnout gripy od 35 do 95 gramů. Rozdíl 60 gramů je přitom zásadní pro hratelnost a vnímání golfové hole.

Úvod do fittingu: Potřebujete ho?

Další čtení

Golf 26.04.2024

Golfová akademie Šideri Váňové 9. díl – Course Management

Díky Course Managementu jsme schopni ušetřit na hřišti velké množství ran. V novém díle se s námi Šideri podělila o 4 důležité tipy, jak se správně rozhodnout, tak, abychom si na hřišti ušetřili co nejvíce zbytečných ran. Pojďme se na ně společně podívat.

Golf 03.04.2024

BMW Time: 9. díl – Course Management

V tomto díle seriálu BMW TIME se přesuneme od techniky golfového švihu přímo k jamce na hřiště a podíváme se na to, jak správně zahrát jamku od týčkování až po put. Pojďme si to společně se Šidery ukázat na příkladu 6. jamky Galerie Golf Hostivař.

Golf 29.03.2024

Druhý ročník CLGA je tady!

V březnu jsme vám představili Darinu Muchovou, prezidentku CLGA (Czech Ladies Golf Association), která úspěšně nastartovala tento golfový spolek a zároveň vede golfový resort Albatross. V průběhu série turnajů jsme vám přinesli zajímavé postřehy i zpětnou vazbu. Nyní se podíváme na celý letošní...

Společnost

TeeTime SE

IČO: 24236381
se sídlem
Štětkova 1638/18, Nusle, 140 00 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze, oddíl H, vložka 840

© 2024 - TeeTime SE - Golfový portál, všechna práva vyhrazena

V případě, že dojde mezi námi a spotřebitelem ke vzniku spotřebitelského sporu z kupní smlouvy nebo ze smlouvy o poskytování služeb, který se nepodaří vyřešit vzájemnou dohodou, může spotřebitel podat návrh na mimosoudní řešení takového sporu určenému subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, kterým je Česká obchodní inspekce Ústřední inspektorát – oddělení ADR, Štěpánská 15, 120 00, Praha 2. Email: adr@coi.cz, Web: adr.coi.cz. Spotřebitel může využít rovněž platformu pro řešení sporů online, Která je zřízena Evropskou komisí na adrese http://ec.europa.eu/consumers/odr/.

Abychom dosáhli ještě lepšího odpalu, rádi bychom pracovali s cookies.   Více informací