Golf pomáhá
Rezervace TeeTime Rezervace TeeTime
  • Golf
  •  / 09.03.2023

Rozhovor s prezidentkou ženské golfové asociace: O velkém restartu CLGA, turnajích, golfu & životě

Březen je TeeTimovým měsícem žen v golfu, kdy se oslavuje přínos žen a jejich úspěchy v golfovém světě. Golf byl historicky sportem, ve kterém dominovali muži, ovšem i ženy v posledních letech činí pokroky, aby prolomily bariéry a vytvořily více příležitostí právě pro ženský golf. Od profesionálních hráček po instruktorky a manažerky hřišť se ženy prosazují ve světě golfu a inspirují ostatní, aby dělaly totéž. V tomto článku vám přinášíme rozhovor s Darinou Muchovou, novou prezidentkou CLGA (Czech Ladies Golf Association). Ať už jste zkušená hráčka nebo začátečnice, nikdy nebyla lepší doba, abyste se k CLGA připojila a pomohla utvářet rozmanitější komunitu.

Darina Muchová Darina Muchová, nová prezidentka CLGA

Zdravím Darino. Tak první otázka: Jak jste se ke golfu vlastně dostala?

Ke golfu jsem se dostala před 12 lety a přivedl mě k němu můj muž, který jej v té době hrál už několik let. Tento sport se pro mě velice rychle stal vášní a když jsem se ho trochu naučila, má cesta vedla i na první ženské turnaje. Vzpomínám třeba na Ladies v Pyšelích, kdy se tenkrát otvíralo 90 míst a jelikož jsem se rychle nepřihlásila, místo na mě nezbylo. To se v dnešní době bohužel už neděje, v minulé sezóně jsem vyzkoušela několik typů turnajů a účast byla malá.

Proč jsou dle vás dnes turnaje, kde hrají ženy, menší?

Těch faktorů je určitě několik. Myslím si, že jednak to způsobil covid, kdy se turnaje zastavily na poměrně dlouhou dobu a také přestala být aktivní CLGA. Myslím, že je důležité, aby tady byla asociace, která ženský amatérský golf zaštiťuje a snaží se ženy ve společné hře podpořit.

Přesuneme se tedy k CLGA. Jak jste se k této asociaci dostala?

Oslovila mě její bývalá prezidentka paní Marcela Chrpová, se kterou jsme se pár let znaly – hrála jsem některé z turnajů, které pořádala, a její energie byla fascinující. Obrátila se na mě s tím, že má pocit, že jsem ten člověk, který by dokázal svým nadšením pro golf a spoustou kamarádek golfistek rozjet CLGA znovu naplno. A já se rozhodla, že se ji obnovit pokusím. Logicky mé první kroky vedly na Českou golfovou federaci, Národní sportovní agenturu a za vámi na TeeTime. To proto, že to jsou z mého pohledu 3 takové hlavní instituce podporující golf nebo sport obecně.

A kolik má dnes, Darino, vaše asociace členek?

Teprve před nedávnem jsme spustily nové webové stránky a následně vyzvaly ženy, které jsme měly v původní databázi, k registraci do asociace jako takové. Registrovaných v tuto chvílí máme kolem 30 – je to ale úplný začátek. Teď bychom chtěly začít oslovovat jednotlivé golfové kluby, aby informovaly své členky o naší CLGA a také se chystáme připravit menší propagační kampaň.

Jak se stát členkou a jak se zapojit do turnajů?

Stát se členkou je úplně jednoduché. Stačí vyplnit registrační formulář na našem webu, uhradit členský poplatek 700 Kč a pak se hlásit do jednotlivých turnajů. Pro sezónu 2023 jsme připravily 6 turnajů na skvělých hřištích a díky podpoře našich partnerů bude každý turnaj pro naše členky za skvělých 1 500 Kč, a to včetně oběda, svačiny, startovného i fee. A dále také budou moci odehrát turnaje na Slovensku, které pořádá asociace SKLGA, a to za jejich členské ceny.

Proč by podle vás měly ženy soutěžit v golfu?

Protože si myslím, že jsme přirozeně stejně soutěživé jako muži (úsměv). Není to ani tak o poměřování sil, ale o motivaci ke zlepšování, k nějakému progresu. Když vás golf baví, tak se v něm chcete posouvat a vlastně neustále hledáte cestu jak. Myslím, že málokdo hraje golf tak, že by se v něm nechtěl zlepšit aspoň trošku. A to, že se potkáte s dalšími ženami, které mají stejnou lásku ke golfu, je někdy možná jednodušší než soupeřit s muži.

A myslím, že i dřív, když asociace fungovala, že ta komunita měla mnohem větší přesah, než se jen potkat na golfu. I já jsem na těch turnajích potkala spoustu skvělých ženských a našla si tam množství nových kamarádek.

Jak se liší ženský golf u nás a v zahraničí?

Nemám žádné zásadní zkušenosti s turnaji v zahraničí, ale minulý rok v létě jsem strávila měsíc v Kalifornii, kde jsem hrála ženské amatérské turnaje. To proto, abych si mohla vyzkoušet ten rozdíl. Už na začátku bylo složité se do turnaje přihlásit, byly hned plné a bylo nutné si počkat na čekací listině. Hrály tam ženy s rozptylem handicapu od 0 do 54 a ten velký rozdíl byl v systému hodnocení hry, protože se tam hrálo na rány netto, tedy na rány proti svému HCP.

Tady u nás ženy často turnaje na rány nechtějí hrát. To, že musíte dohrát každou jamku, je někdy stresující a když máte vyšší HCP, těžko se poměřujete s někým, kdo ho má nízký. V systému na rány netto je ale výsledek objektivnější, musíte jen hrát na HCP, který máte a pak může žena s HCP 20 klidně porazit tu s HCP 5.

My v CLGA hrajeme 2 kategorie, jedna je na stablefordy netto a druhá na rány netto. Je to oddělené, protože nechceme ženy stresovat, ale současně je chceme směřovat k tomu, aby na rány hrát začaly. Už proto, aby se třeba vrátily ke hraní na mistrovstvích svých klubů a k soutěžnímu golfu obecně.

Která hřiště jsou u nás vhodná pro ženy, které chtějí s golfem začít?

U nás je spousta krásných hřišť vhodných pro úplné golfové začátečnice. Není úplně potřeba si hned na začátku vybrat jedno konkrétní hřiště, které je složité, a nechat se tak od golfu odradit.

Co jste si dala za cíl jako nová prezidentka CLGA změnit?

Jeden z mých cílů je, aby se ženy vrátily k soutěžnímu golfu, aby vytvořily nadšenou komunitu golfistek a začaly společně za golfem cestovat, třeba i na zmíněné Slovensko. Do budoucna pak doufám, že se propojíme i s dalšími ženskými golfovými asociacemi v zemích Evropy.

Co CLGA plánuje na rok 2023?

Je to náš první rok po restartu a plánů je spousta, ale musíme postupovat pomalu. Jeden z prvních plánů je vůbec ženy nastartovat k tomu, aby odehrály 6 turnajů, které jsme připravily pro tuto sezónu a dále pak propojit turnaje s tréninkem, mentální přípravou a třeba s workshopy o pravidlech.

Na hřištích, kde je ubytování, jako je třeba Kácov nebo Pyšely, máme v plánu do budoucna právě tyto aktivity den před turnajem. Každý ze zmíněných 6 turnajů má i své podporovatele a i jim je teď nutné ukázat, že stojí za to být partnerem CLGA. Takže je to jen na nás, ženách, že budeme s CLGA hrát.

První turnaj máte koncem dubna 2023, pokud se nemýlím?

Přesně tak. Tímto čtenářky srdečně zvu, aby se staly členkami CLGA a přihlásily se včas na naše turnaje. První, zahajovací, bude již 25. dubna v Berouně a jeho partnerem je Vodafone. Na turnajích se můžete těšit na milou atmosféru, skvělé ceny od různých partnerů, svačinky od Mixit a na možnost zapojit se do celosezónní soutěže o golfovou dovolenou se Snail Travel!

Děkuji vám Darino za rozhovor a přeji pěkný den.

Oslovilo vás členství v CLGA? Přidejte se včas

Jak Darina M. zmínila výše, je to velmi jednoduché – stačí se registrovat a přihlásit se na sérii 6 turnajů, ještě před startem prvního, který se bude konat v Berouně letos 25. dubna.

CHCI SE REGISTROVAT



Chcete přispívat na náš blog?

Ozvěte se nám!

Radek Srb
+420 602 121 089 | radek.srb@teetime.cz

Bloguj o golfu

TeeTime network

Buďte s námi v kontaktu a mějte přehled
o novinkách a akcích.

Přihlaste se k odběru newsletteru

Exkluzivní nabídky přímo do inboxu!

Loading...

Online kamera

Vyzkoušejte mobilní aplikaci TeeTime

Rezervujte si hru snadno a rychle odkudkoliv! Stáhněte si naši aplikaci ještě dnes!

Aplikace TeeTime vám přináší řadu výhod, které budete mít stále při ruce ve svém smartphonu!

„Úspěchy na golfovém hřišti nejsou důležité. Důležitá je slušnost a poctivost.“

-Tiger Woods

2517_galerie4.png 2517_galerie5.png 2517_galerie2.png 2517_galerie3.png

Abychom dosáhli ještě lepšího odpalu, rádi bychom pracovali s cookies.   Více informací